De laatste subsidieregeling van de Rijksoverheid dateert inmiddels uit 2013. Dit jaar is er een BTW-regeling die gezien kan worden als een subsidie voor particulieren.
Wanneer je zonnepanelen hebt laten installeren, kun je namelijk de BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan je veel geld opleveren en is toch weer 21% over het bedrag dat je betaald hebt.
Zie ook deze website: www.belastingdienst.nl/zonnepanelen
Een lokale subsidie van jouw gemeente
Bekijk deze website van de overheid: www.energiesubsidiewijzer.nl
Laatste regeling
In 2013 was er €50 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse huishoudens die zonnepanelen wilden kopen. Op het totaalbedrag werd maximaal €650 euro aan subsidie verstrekt. Ondanks dat de subsidie tot het eind van 2013 liep, was de subsidiepot al vroegtijdig leeg. Ook veel mensen uit de regio Zaanstreek hebben hier gebruik van gemaakt.
Zonnepanelen ook zonder subsidie rendabel?
Het is de vraag of zonnepanelen ook zonder subsidie rendabel zijn. Dat is in de meeste gevallen wel zo. De prijzen van systemen zijn namelijk enorm gedaald sinds 2000 (de kosten zijn nu slechts een kwart van wat ze in dat jaar waren) en loont het om te kijken naar de mogelijkheden zonder subsidie. Een installateur kan je meer vertellen over de mogelijkheden, de opbrengsten, het rendement en terugverdientijd.
Zakelijke subsidie in Zaanstad
Voor de zakelijke gebruiker van zonnepanelen zijn er diverse mogelijkheden om geld te besparen op deze investering. Er zijn regelingen zoals MIA, VAMIL, KIA en EIA. Deze hebben vooral betrekking op de investeringskortingen die gegeven worden op de winst van het bedrijf zodat er dus uiteindelijk minder belasting betaalt hoeft te worden. Ook kunnen bedrijven gebruik maken van de ISDE-regeling. Laat een adviseur je meer vertellen.